De beste SEO plugins voor WordPress
Er zijn veel verschillende aanvullende SEO plugins te verkrijgen voor WordPress. Vaak heeft de keuze voornamelijk te maken met persoonlijk voorkeur. Hier een tweetal SEO plugins en hun mogelijkheden.
WordPress SEO by Yoast
Dit is een van de meest gedownload plugins die er bestaat, gemaakt door een Nederlander overigens, Joost de Valk.
De belangijkste functies:
- Bij elke pagina, post (ook producten of andere custom post types), categorie of tag krijgt u de mogelijkheid om een meta titel en omschrijving toe te voegen. Hij geeft daarbij ook aan wanneer het te lang is, u krijgt direct een voorbeeld te zien hoe het in Google getoond wordt.
- Handig is ook een “focus trefwoord” die u kunt invoegen, zo krijgt u tips waar u dit woord nog kunt gebruiken om zo te zorgen dat uw pagina beter geoptimaliseerd wordt.
- Het is ook mogelijk wat geavanceerdere dingen in te stellen zoals een canonieke URL of andere robots instellingen per pagina.
- Ook kunt u voor social media (de OG tags) apart titels en omschrijvingen instellen.
- Het is ook mogelijk om een XML sitemap te generen met deze plugin
- Of uw website te koppelen met Google Search console of de varianten daarvan van Bing, Yandex of Alexa.
- Er zit ook een bulk editor in zodat u direct een flink aantal pagina of posts (ook producten of andere custom posttypes) kan voorzien van nieuwe metatitels of omschrijvingen.
- Herschrijven van de titels is ook mogelijk in deze plugin, door middel van bijvoorbeeld templates ( titel van de post | blog naam).
Download WordPress SEO by yoast
SEO Ultimate
Ook deze plugin wordt door heel veel websites gebruikt, maar waar de vorige plugin meer dan een miljoen actieve installaties heeft, heeft deze er “slechts” 200.000. Dat maakt hem overigens niet slechter of minder fijn om mee te werken.
De belangrijkste functies van SEO Ultimate:
- U krijgt bij elke pagina, post, categorie of tag de mogelijkheid om een meta titel en omschrijving toe te voegen. Er staat ook een teller bij hoeveel karakters u heeft gebruikt.
- Ook hier de mogelijkheid om de tags voor social media (OG tags) per pagina, post, categorie of tag aan te passen. Daarbij ook de mogelijkheid een afbeelding te uploaden
- Het is ook mogelijke automatische links toe te voegen, bijvoorbeeld voor bepaalde termen die naar een uitleg pagina gaan.
- Ook hier per post of pagina de mogelijkheid om hem uit te sluiten van indexatie (noindex) of de links niet te volgen vanaf deze pagina (nofollow).
- Handig punt in deze plugin: de 404 monitor. Hij houdt bij of mensen terecht komen op een niet meer bestaande pagina zodat u deze kunt corrigeren voor de volgende bezoeker. Zo komt u er snel achter wanneer u een fout link ergens heeft geplaatst.
- Een bulk editor voor zowel de meta titels als omschrijvingen. Niet alleen voor de pagina’s en (custom) post (types), maar ook voor de categorieën of tags die er gebruikt worden op de site. Deze vind ik persoonlijk prettiger werken dan die van Yoast.
- Herschrijven van de titels is ook mogelijk in deze plugin, door middel van bijvoorbeeld templates ( titel van de post | blog naam), deze gaat iets verder dan Yoast en geeft ook een titel bulk editor.
- Ook zijn er nog mogelijkheen voor het gebruik van canonieke URL’s.
- Het is ook mogelijk om bepaalde URL’s te herschrijven (de /category/ uit de URL filteren bijvoorbeeld.
- Ook kunnen hier Google Search console en Bing Webmaster tools makkelijk in geverifieerd worden.
SEO tips voor uw (WordPress) website
Wat is er verder nog belangrijk bij een SEO vriendelijke website? Hier nog een aantal praktische tips:
- Zoek een SEO vriendelijke template uit:
- Zorg dat de template snel laadt, is hij traag zal dat geen goed effect hebben op uw bezoekers en zo ook op uw zoekmachine optimalisatie.
- Controleer dat de code SEO vriendelijk is opgezet, geen overbodige CSS in de code maar netjes een los CSS bestand. De code moet zo kort en compact mogelijk zijn, zodat het makkelijker voor uw wordt om te zorgen dat uw content uit meer tekens bestaat dan uw code op een pagina.
- Controleer dat er genoeg ruimte is voor tekst: dat is het meest belangrijke voor uw zoekmachine optimalisatie. Bestaat de template alleen uit afbeeldingen? Dan kunt u hem beter over slaan.
- Content, content, content. Dat is het alle belangrijkste van uw SEO in WordPress. Een paar belangrijke richtlijnen voor uw content:
- Zorg dat de content uniek is. Kopieer vooral geen teksten van andere websites, dit kan zelf (uiteindelijk) een negatief effect hebben.
- Sta stil bij waar uw potentiële bezoekers op zoeken en gebruik de juiste zoekwoorden. Lees daarvoor ook het blog “Zoekwoord analyse, zo trekt u meer bezoekers”
- Schrijf voor elke pagina of post een aparte meta titel en meta omschrijving. Deze moet voor elke pagina uniek zijn.
- Schrijf content met regelmaat. Of dit nu dagelijks, wekelijks, maandelijks of per kwartaal is hangt van u en uw doelgroep is. Als er maar een regelmaat in zit. Dan weten uw bezoekers wat ze kunnen verwachten, maar Google leert dit ook snel.
- Maak ook gebruik van SEO vriendelijke namen voor uw afbeeldingen!
- Zorg dat u relevante interne pagina’s linkt in uw teksten, zo wordt het voor bezoekers makkelijker maar ook Google kan zo uw website beter begrijpen.
Heeft u hulp nodig bij de SEO van uw (WordPress) website? Schroom niet en neem contact met ons op, we hebben niet alleen webdevelopers maar ook SEO en SEA specalisten voor u klaar zitten.