Wat zijn de veranderingen rondom COVID-19 na 11 mei 2020?

‘’Zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord’’ waren de woorden van onze premier tijdens één van de laatste persconferenties. De afgelopen periode zijn dat de momenten waar heel Nederland voor aan de buis gekluisterd zit. Tijdens de persconferenties wordt veel informatie gedeeld, waardoor het soms een beetje lastig is om de nieuwe maatregelen eruit te puzzelen. Wat mag wel? En wat mag (nog) niet? Daarom delen wij een helder overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen die voor jou als ondernemer van belang kunnen zijn!

Basisschoolleerlingen mogen weer naar school!

Voor veel ouders en kinderen is er onlangs goed nieuws gekomen. De basisscholen hebben hun deuren weer geopend en kinderen gaan tussen 11 mei en 8 juni voor 50% van de tijd naar school. Premier Rutte heeft aangegeven dat scholen zelf moeten zorgen voor een veilige situatie waarbij de 1,5 meter regel in acht wordt genomen. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt de 1,5 meter maatregel niet. In praktijk betekent dit dat er in gedeeltes les wordt gegeven, waarbij kinderen naar school gaan in etappes.

Het plan is om basisscholen vanaf 8 juni weer volledig te openen, tenzij de monitoring van het virus stelt dat dit niet verantwoord is.

Contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden

Naast dat basisscholen op 11 mei weer geopend zijn, mochten ook de contactberoepen weer aan de slag op deze datum. Dit zijn beroepen waar er vaak en direct contact is met de klant. Denk hierbij aan kappers, nagelstylisten, schoonheidsspecialisten en paramedische beroepen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wel wordt er vooraf een klachtencheck gedaan.

Horecagelegenheden per 1 juni 2020 geopend

Voor horecagelegenheden is er ook goed nieuws, want ook zij mogen hun deuren per 1 juni 2020 weer openen met maximaal 30 gasten binnen. Hieronder vallen restaurants, cafés, concertzalen, bioscoopzalen en theaters. Dit geldt wel onder deze voorwaarden:
• Reservering vereist
• Intakegesprek wordt gevoerd waarbij wordt gevraagd naar eventuele klachten
• 1,5 meter afstand wordt gehouden (personen uit hetzelfde huishouden hoeven dit onderling niet te houden)

Ook de terrassen worden per 1 juni 2020 weer geopend, waarbij het belangrijk is dat iedereen aan een tafeltje zit en ook 1,5 meter afstand wordt gehouden door gasten en personeel. Ook hier geldt dit niet voor personen uit hetzelfde huishouden onderling. Op terrassen wordt geen maximaal aantal gasten aangehouden.

Nieuwe maatregelen binnen het openbaar vervoer

Gebruikmaken van het openbaar vervoer? Alleen wanneer dit noodzakelijk is! Een groot voordeel is dat het openbaar vervoer per 1 juni 2020 weer volgens de normale dienstregeling gaat rijden. De bijkomende regel hierbij is dat het dragen van een mondkapje wel verplicht is.

Sportscholen, sauna’s, sportkantines en casino’s onder voorbehoud geopend op 1 juli 2020

Buitensporten zoals golf en tennis zijn al een tijdje weer toegestaan, maar voor het starten van andere sporten werd in de eerste instantie 1 september 2020 aangehouden. Toch is er een kleine verandering gekomen, want op 27 mei 2020 heeft de premier aangegeven dat fitnessen weer mogelijk wordt per 1 juli, wel onder voorbehoud. Het is namelijk bekend dat het virus zich sneller verspreidt bij zweten en de lucht binnen minder goed geventileerd kan worden dan buiten. Voor deze maatregel is het dus nog even afwachten of we over een tijdje weer naar de sportschool of sauna kunnen.

Voor 1 september 2020 wordt er gekeken of (betaald) voetbal en sportwedstrijden weer kunnen beginnen.

Op vakantie in eigen land?

Het kan zijn dat je onlangs al een reclame bent tegen gekomen van een vakantiepark dat huisjes aanbiedt. Erg slim, want campings en vakantieparken kunnen vanaf 1 juli weer volledig open, inclusief de gezamenlijke douches en toiletvoorzieningen. Door de coronacrisis is de verwachting dat veel Nederlanders op vakantie gaan in eigen land, wat zeer gunstig zal zijn voor de toerismesector.

Een zomer zonder festivals..

Voor grote evenementen zoals concerten en festivals is het perspectief onduidelijk, maar het toelaten van deze evenementen staat in principe gepland op 1 september 2020. Wel wordt er vanuit het kabinet aangegeven dat dit misschien wel langer kan duren. Grotendeels omdat de 1,5 meter afstand op een festival of concert niet gehandhaafd kan worden.

Wat betekent dit voor mij als ondernemer?

Door deze onzekere periode hebben veel bedrijven creatieve oplossingen moeten bedenken om de boel draaiende te houden, daar hebben wij enorm veel respect voor. In een tijd als deze is niets belangrijker dan dat iedereen voor elkaar klaar staat.

Ondanks dat het voor ondernemers een vreemde tijd kan zijn, kun jij als ondernemer toch je kans grijpen tijdens deze crisis. Er wordt beperkter geleefd, waardoor mensen wereldwijd veel meer thuis zitten en internetgebruik toeneemt. Via diverse online kanalen wordt er veel meer geld uitgegeven aan entertainmentproducten, kleding, interieurproducten en fitnessproducten. Een ideale kans om je producten of diensten op het web extra onder de aandacht te brengen door middel van een webshop of online adverteren.

Ga online aan de slag!

Optimaliseer je website, begin met het schrijven van blogs of verbeter de content op je social mediakanalen. Heb jij een sportschool? Investeer dan in het maken van content en neem video’s op hoe je effectief thuis kunt sporten. Of organiseer een online live sportles met leden of niet-leden om de merkbekendheid te vergroten.

Ongeacht dat horecagelegenheden hun deuren weer openen, kunnen wij ons goed voorstellen dat niet iedereen meteen weer buiten de deur gaat of kan eten; de mogelijkheden blijven immers nog redelijk beperkt. Daarom kan het een slimme zet zijn om als horecaondernemer toch de online positionering vast te houden door te kiezen voor een afhaal/bezorgsite. Liever focussen op ‘offline’ klanten? Dan kan het ook geen kwaad om mensen uit de buurt te laten weten dat je restaurant of café weer geopend is, door middel van content op social media of advertenties.

LinkedIn
Instagram

Bel/mail ons!

Wij zijn (bijna) altijd bereikbaar! Via de telefoon op werkdagen van 09.00 t/m 18.00 en via de mail 24/7.

Contact opnemen

Menu