Hoe bereken je je budget voor een linkbuilding campagne

Linkbuilding (linkopbouw) is het generen van links vanaf externe webpagina’s. Deze links worden ook wel backlinks of inlinks genoemd. Het doel van Linkbuilding is uw website beter vindbaar maken. Maar hoeveel budget moet of kan je nou vrijmaken voor een linkbuilding campagne? Wij geven je een voorbeeld van een simpele berekening!

Budget

Het simpelste antwoord op de titel van dit artikel is: zo diep als je portemonnee is. Voor een echte berekening moet je weten wat een keyword ongeveer waard is voor je website. Je wilt immers geen duizenden euro’s uitgeven aan een linkbuilding campagne voor een keyword die vervolgens niet voor actie (verkoop, lead, pageview etc.) zorgt. Hieronder volgt een simpel voorbeeld:

Uit je gegevens van Google Analytics blijkt dat zoekwoord X jaarlijks 3000 euro oplevert via Google Ads en dat woord staat niet in de top 10 van de organische zoekresultaten. Organisch verkeer zal niet precies hetzelfde converteren maar je hebt een goede indicatie. Veel rekenwerk is hier vervolgens niet nodig.

Het wordt iets lastiger als je bijvoorbeeld al op positie 8 van de organische zoekresultaten staat en je wilt naar de top 3. Stel: maandelijks trek je 1000 bezoekers, waarvan 1% converteert met een gemiddelde bestelwaarde van 200 euro. Je moet jezelf afvragen hoeveel extra bezoekers je verwacht te trekken met een hogere plaats in de zoekresultaten. Dit is altijd gevaarlijk, maar laten we zeggen dat je 8% meer bezoekers trekt. De rest van de gegevens blijft gelijk.

Dit wil zeggen:

  • Je trekt 80 extra bezoekers
  • 1% x 80= 0.8 verkopen
  • 0.8 x 200= 160 euro extra per maand
  • 1920 euro extra per jaar

Dit geeft een indicatie van hoeveel geld u kunt besteden aan het bereiken van de top 3 plaats.

Contact

Bent u geïnteresseerd in linkbuilding of heeft u verdere vragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

LinkedIn
Instagram

Bel/mail ons!

Wij zijn (bijna) altijd bereikbaar! Via de telefoon op werkdagen van 09.00 t/m 18.00 en via de mail 24/7.

Contact opnemen

Menu